Zenuwachtig voor je rijexamen

Heb je nog geen rijbewijs en wil je binnenkort op rijexamen gaan? Dan kunnen de zenuwen al vroeg toeslaan. Je wilt natuurlijk in één keer je rijbewijs halen en dit legt best wel een druk je op. Je wilt je kans van slagen natuurlijk vergroten ondanks al je zenuwen. Als je al een tijd voor je examen zo zenuwachtig bent dat je bang bent dat je niet helder kunt nadenken tijdens het examen is natuurlijk vervelend. Wil je een aantal tips voor je examen gaat doen?

Rijexamen tips

  1.  Luister naar je rijinstructeur

Je rijinstructeur weet precies hoe je rijdt. Hij of zij zorgt er met met persoonlijke rijlessen voor dat je klaar bent voor het rijexamen. Als je er niet klaar voor bent dan zou je ook niet op mogen gaan. Dus als je rijinstructeur erop vertrouwd dat je het examen zult halen, dan moet je dat zelf ook.

  1. Het is maar autorijden

Maak je het niet te groot voor jezelf? Het is een rijexamen, maar het is nog steeds alleen maar autorijden. Dit is natuurlijk makkelijk gezegd, maar probeer het als een rijles te zien en niet als examen. Zorg dat je genoeg rijlessen hebt genomen zodat je hierin goed bent voorbereid.

  1. Ben zelfverzekerd

Zorg ervoor dat je tijdens je rijexamen zelfverzekerd overkomt. Ook al heb je van binnen een gevoel dat je op wilt geven, zorg er dan toch voor dat het niet zo overkomt. Kom uitgerust naar het examen. En toon initiatief tijdens het rijden. Neem voorrang waar je het hebt, en pas de snelheid aan op het moment dat het nodig is. Laat zien dat je de controle hebt en dat je weet waar je mee bezig bent. Raak niet in paniek als je een keer een foutje maakt. Die maakt iedereen. Belangrijker is de manier waarop je op een foutje reageert. Als je laat zien dat je na een foutje de situatie weer onder controle krijgt of weet wat je fout hebt gedaan en waarom dan ben je al goed op weg.

  1. Bijzondere verrichtingen

Hier lopen veel mensen op voorhand tegenaan te kijken. Je moet tijdens je rijexamen laten zien dat je de bijzondere verrichtingen kunt uitvoeren. Fileparkeren en straatje keren zijn hierbij de grootste angst. Helemaal niet nodig want ook hierbij geldt het dat het niet perse foutloos hoeft. Kijk goed en laat zien dat je weet wat je aan het doen bent. Raak ook hierbij niet in paniek en dan gaat het vanzelf goed. Laat je niet opjagen door andere weggebruikers.

  1. Rijlessen in de drukte

Zorg tijdens je rijlessen ervoor dat je op verschillende tijdstippen gaat rijden. Zo kom je in verschillende verkeerssituaties. Ga je rijlessen in Eindhoven of Amsterdam bijvoorbeeld, dan wil je ook lessen als het druk is op de weg. Zo raak je niet verrast tijdens je rijexamen.