Dit moet u weten over het dieselschandaal van volkswagen

Op 18 september 2015 is er een Amerikaans onderzoek gepubliceerd waarin blijkt dat autofabrikant Volkswagen de (strenge) milieueisen heeft overtreden betreft de dieselmotoren. Deze milieueisen zijn opgenomen in de zogehete “Clean Air Act”. Sinds dit onderzoek van de Environmental Protection Agency (EPA) staat volkswagen enorm onder druk. Volkswagen staat niet alleen onder druk in Amerika maar ook in Europa. Dit staat ook wel bekend alsdieselgate.

Waar is mee gesjoemeld bij Volkswagen?

De motoren van Volkswagen zijn voorzien van een speciaal ontwikkelde software die ervoor zorgt dat de motoren schoner lijken dan dat ze in werkelijkheid zijn. Deze software zorgt ervoor dat de uitstoot minder is bij een controle in een garage dan op de weg. De software weet wanneer de auto in een garage op een rollerbank staat en wanneer hij op de weg is. Dit herkent de software door de volgende manieren:

Het stuur wordt niet gebruikt

Het GPS signaal is minder goed omdat de auto binnen staat in een garage
De auto staat op een rollerbank, de wielen draaien wel maar de auto blijft stilstaan
Zodra er aan bovenstaande voorwaarden wordt voldaan weet de geimplementeerde software dat hij getest wordt. Deze software zorgt er dan voor dat er minder schadelijke stoffen worden uitgestoten dan wanneer hij op de weg is. Hierdoor zijn de auto’s jarenlang zuiniger geacht dan dat ze in werkelijkheid waren.

Welke modellen gaat het om?

Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar dit schandaal maar in ieder geval is bekend dat Volkswagen, Audi en Porsche betrokken zijn bij dit schandaal. De volgende auto’s van het bouwjaar 2009 t/m 2015 van Volkswagen zijn voorzien van sjoemelsoftware:
Volkswagen Jetta
Volkswagen Golf
Volkswagen Beetle
Volkswagen Passat

Bij deze modellen zit er een 2.0 liter dieselmotor die voorzien is van sjoemelsoftware. Ook Audi maakt gebruik van dezelfde motoren. De “getroffen” modellen van Audi zijn:
Audi A1
Audi A3
Audi A4
Audi A5
Audi A6
Audi TT
Audi Q3
Audi Q5.

Naast de besmette 2.0 liter motoren zijn er ook grotere motoren aangetroffen die besmet zijn. Het gaat hierbij om 3.0 liter V6 dieselmotoren. Auto’s die deze motoren hebben zijn:
Volkswagen Touareg
Porsche Cayenne
Audi A6 Quattro
Audi A7 Quattro
Audi A8
Audi A8L
Audi Q5

Besmette modellen

Wil jij een Duitse auto importeren? Kijk dan op www.automotiveimport.nl. De besmette modellen zijn een stuk vervuilender dan dat ze in werkelijkheid zijn. Hierdoor zijn de auto’s een stuk minder geld waard. Een rechter moet hier over oordelen wat een passende “straf” is voor Volkswagen.